KREDİ DOSYA MASRAFI NASIL GERİ ALINIR

Tüketiciler kredi kullanırken, tüm kredi çeşitlerinde ( konut kredisiihtiyaç kredisitaşıt kredisi ) bankalar veya kredi veren kuruluşlar bir takım kesintiler yapmaktadırlar. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın yaptığı açıklamaya göredosya masrafıkomisyonkredi izleme masrafıekspertiz ücreti gibi tüketiciler kredi kullanırken 75 farklı kesinti yapılmaktadır. Yargıtay bu kesintiler için finans kuruluşlarına “Bu kesintileri yapabileceklerini ancak kesintiler haklı, belgeli ve makul değilse bu kesintileri tüketicilere iade etmelisiniz.” şeklinde bir karar verdi.  Yani kuruluşlar dosya masrafı gibi bu bedelleri alırken haklı olması gerekecek. Bunun yanında aldığı ücret makul olmak zorunda olacak. Yani dosya masrafı adı altında tüketicilerden 1.000 Tl, 2.000 TL gibi fahiş ücretler talep edemeyecek.  Sonuncusu ise haklı ve makul sebeplerde bu kesintiyi yapmış bile olsa bunu belgeleyecek.  Burada bahsettiğimiz belge bankanın dekontu değil;  fatura, kasa fişi, alındı belgesi gibi resmi bir belgeden bahsetmekteyiz.  Dolayısıyla tüketiciler şayet kredi kullanırken bu tarz kesintilere maruz kalmışlarsa bu kesintilerin iadesini talep edebilmektedirler.  Dosya masrafı nedirdosya masrafı iadesi, dosya masrafı nasıl geri alınır yazımızın devamını okuyarak öğrenebilirsiniz.

Dosya Masrafı Nedir?

Avukatlık mesleğinde yapılan iş için harcanan masrafları karşılayan bir terimdir. kişinin vekil olarak katıldığı dava, takip gibi işlerde devlete ödenen harçlar , posta giderleri, bilirkişilik gibi kurumlardan faydalanılması durumunda yapılan masraflar bunun örneğidir. Bankalardan kredi alırken imzalamış olduğumuz sözleşmelerde bize dayatılan ve ödemekle yükümlü bırakıldığımız, ne için ödediğimizi bile tam olarak bilmediğimiz bedeller bulunmaktadır. Bu bedeller arasında dosya masrafı, kredi tahsis ücreti, istihbarat ücreti, ipotek fek ücreti, yapılandırma ücreti, kredi kullanım ücreti gibi bir çok kalem bulunmaktadır. Peki kredi dosya masrafı nasıl geri alınır?


Kredi Dosya Masrafı Nasıl Geri Alınır?

Ülkemizde birçok kişi kendi hakkını savunmamakta ve yapılan bu haksız işlemlere bilinçli ya da bilinçsiz olarak göz yummaktadır. Bankaların tüketicilerine haksız ücretler dayatmasının sebebi de kişilerin kendi haklarını korumaktan bihaber oldukları gerçeğidir. Oysa ki dosya masrafı iadesiaslında çok kolay ve kendi başınıza halledebileceğiniz ya da avukatınız yardımıyla çözüme kavuşturabileceğiniz oldukça basit bir işlemdir. Dosya masrafı iadesi için izleyeceğiniz yolları şu şekilde sıralayabiliriz.
dosya masrafı nasıl geri alınır iadesi dilekçe örneği
  1. Kredi dosya masrafı iadesi için öncelikle kredi çektiğiniz kuruluştan bu masrafı gösteren bir belge edinmeniz gerekmektedir. Bu belge ayrıntılı bir ödeme planı ya da bir dekont şeklinde olabilmektedir. Ancak bazı bankalar bu belgeyi sizlere verirken zorluk çıkarabilmektedirler ya da bunun karşılığında ücret talep edebilmektedirler. Unutmayın ki bu kurumlar kanun gereği bu belgeyi sizlere vermek zorundalar ve karşılığında isteyecekleri her ücret yine haksız olarak talep edilen ücretlere gireceği için bunun da iadesini talep edebilirsiniz.
  2. Bankadan almış olduğunuz bu belgesi dosya masrafı iadesi dilekçesi ile birlikte şayet 3 bin TL’nin altında ise tüketici hakem heyetine şayet 3 bin TL’nin üzerinde bir rakam ise de tüketici mahkemelerine başvurarak dosya masrafı iadesini talep etmeniz gerekmektedir. Dosya masrafı dilekçesi örneğini dosya masrafı geri almak için başvuruda bulunacağınız tüketici hakem heyetlerinden ya da tüketici mahkemelerinden edinebileceğiniz gibi aşağıda bulunan bağlantı sayesine de ulaşabilirsiniz.  Tüketici hakem heyetlerine başvuru yapmanız herhangi bir ücrete tabi değildir, ancak mahkemeye başvurduğunuzda giderler mahkemeye depo edilir ve davanın kazanılması durumunda karşı taraftan talep edilir. 
  3. Dosya masrafı iadesi için başvuru yaptıktan sonra ise hakem heyeti veya tüketici mahkemelerinin karar vermesi için beklemeniz gerekmektedir. Hakem yeterlerine dosya masrafını geri almak için yapmış olduğunuz başvurular, heyetlerin yoğunluğuna göre 3 aya varan süreler çerçevesinde sonuçlanmaktadır. Tüketici mahkemeleri için de bu sürenin söz konusu olabilmesi muhtemel bir durumdur.
  4. Dosya masrafı iadesi için yapmış olduğunuz başvuru sonuçlandıktan sonra karar ile beraber bankaya giderek hakkınız olan masrafı geri almak için başvurmanız gerekmektedir. Genellikle bankaların bir çoğu bu ücreti geri vermek için yanaşmamaktadır. Böyle bir durumda ise yapmanız gereken şey bankayı karar ile beraber icraya sunmaktadır. İcra takip yolları içerisinden ilamlı icra yoluna başvurulmalıdır. İcra takibinin sonunda bankaya bir ödeme emri bildirilecek ve bu ödeme emrinin bildiriminden itibaren 7 gün içerisinde masrafların ödenmemesi durumunda haciz işlemlerinin başlatılacağı bildirilecektir. Banka haciz işlemini tercih etmeyeceği için 7 gün içerisinde kredi dosya masrafını iade edecektir.
NOT : Birçok avukat kredi dosya masrafı iadesi için kendilerine başvurduğunuzda işlemler için herhangi bir avukatlık ücreti talep etmemektedirler. Zira alacaklarını karşı taraftan tahsil etmektedirler. Bu durumda böyle bir avukat bularak başvuru yapmanız işlemlerinizin hızlıca ilerlemesi için sizlere kolaylık sağlayacaktır. 


Dosya Masrafı Geri Alma Süresi
Kredi dosya masrafını geri almak için Tüketici Hakem Heyetlerine yapmış olduğunuz başvurular 3 ay sonraya kadar sonuçlanamayabilmektedir. Tüketici mahkemeleri için de bu durum geçerli olabilir. Yoğunluklarına göre bu süre düşebilir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar