BEBEKLERDE ATEŞ
Bebeğimin ateşi olduğunu nasıl anlarım?
Bebeğinizin alnını öpün ya da avucunuzla elleyin. Eğer normalden sıcaksa ateşi var demektir.
Ateş genelde vücudun enfeksiyon ile savaştığının işaretidir. Bebeğinizin ateşini ölçmek, hem ateşinin olup olmadığını anlamanız için, hem de doktorunuzun durumu takip edip sağlığına kavuşmasında uygun yolu bulması için en gerekli husustur.
Çoğu doktor ve sağlık otoriteleri bir bebeğin normal vücut ısısını 36 ile 37.9 derece olarak kabul ederler. Eğer bir bebeğin ateşi popodan ölçüldüğünde 38 derece veya üzeriyse ateşi var demektir.
Bebeğimin ateşinin ciddi olduğunu nasıl anlarım?
Ciddi bir ateş durumunun göstergesi her zaman ateşinin derecesi ile belirlenmez.
Yaş bir faktördür. 3 aylıktan daha küçük bebeklerde ateş çok ciddi bir durumdur.
Davranışlar diğer bir faktördür. Bebeğiniz, yüksek ateşliyse ve oyun oynamasında ve yemek yemesinde bir farklılık yoksa, bir alarm durumu yok demektir.
Ateş, akşamüstü saatlerinde akşama doğru yükselir ve gece yarısından sonra, sabaha doğru düşer. Bu, vücudumuzun iç termostatından kaynaklanan doğal bir döngüdür.
Ne zaman doktora gitmeliyim?
Bebeğinizin ciddi derecede hasta olduğunu en iyi siz anlarsınız. Bu sebeple eğer endişeleniyorsanız ateşi ne olursa olsun doktoru arayın. Ateşi varsa doktora başvurmak için aşağıdaki hususları gözden geçirin.
Genel durumlar:
-Bebeğiniz 3 aylıktan daha küçükse ve 38 derece ya da üzeri ateşi varsa doktoru acil arayın. Bu kadar küçük bir bebek, ciddi bir enfeksiyon ya da hastalığa yakalanmış mı diye kontrol edilmelidir.
-Eğer bebeğiniz 3 aylıktan büyükse, en önemli şey, nasıl göründüğü ve nasıl hareket ettiğidir.
Eğer iyi görünüyorsa ve sıvı alabiliyorsa, (ateşinin 24 saatten uzun süredir düşmemesi ve yüksek olması durumu hariç) doktora gitmeye gerek olmayabilir. Bebeğin ateşi 40 derece ise semptomlar ne olursa olsun doktorunuz sizi çağıracaktır.
Eğer bebeğiniz;
*3-6 aylık arasındaysa ve 38,3 derece ve daha yüksek ateşi varsa,
*6 aylıktan büyük ve 39,4 derece ve daha yüksek ateşi varsa,
*Ve iştah kaybı, öksürük, kulak ağrısı, uyku ve halsizlik hali, kusma ve ishal durumlarından biri ya da birden fazlası varsa mutlaka doktora danışmalısınız.
Ayrıca şu durumlarda da doktoru çağırın:
Bebeğinizin farkedilecek kadar rengi soluksa veya kızardıysa, bezleri çok sıcaksa.
Sebebi belli olmayan bir döküntü farkettiyseniz ve bu ateşle birleşince daha ciddi bir duruma sebebiyet verebilirse.
Küçük, mor-kırmızı benekler varsa (beneklerin üzerine bastırdığınızda beyaza dönmüyorsa) bu bakteriyel bir enfeksiyonun göstergesi olabilir.
Bebeğinizde, burnunu temizleseniz dahi solunum güçlüğü varsa (hızlı nefes alıyorsa ya da zor nefes alıyorsa). Bu durum, zatürre veya bronşit belirtisi olabilir.
Bebeğiniz hasta görünüyor ve ateşi 36 dereceden daha düşük ise. Yeni doğan bebekler hastayken bazen sıcak olmak yerine soğuk olurlar.
Doktor ne yapacak?
Eğer bebeğiniz 3 aylıktan küçükse, doktorunuz muhtemelen testler isteyecektir. Bebeğinizin ateşini doğru bir şekilde ölçümlemeden ateş düşürücü ilaçlar vermemenizi söyleyebilir.
Eğer bebeğiniz 3 aylık veya daha büyükse, davranışlarında bir sorun yok ve sıvı alıyorlarsa, ve ciddi bir hastalığın belirtisi olan diğer semptomlar gözükmüyorsa, doktorunuz kendisine göstermeden önce 24 saat beklemenizi tavsiye edecektir. Çünkü ateş genelde bir hastalığın ilk belirtisidir, ve henüz çok erken olduğundan doktorunuz belirli bir teşhis koyamayabilir.
Bebeğinizin ne kadar rahatsız olduğuna bağlı olarak, doktor bebek 6 aylıktan büyükse ateşi düşürmesi için ibuprofen önerebilir.
Bebeğinizin yaşı ne olursa olsun, ciddi bir hastalık ya da enfeksiyon belirtisi varsa, doktorunuz bebeği her halükarda muayene edecektir.
Ateşin düşmesini sağlamaktansa, vücudun ateşinin enfeksiyonla mücadele etmesini sağlamak daha mı iyi olurdu?
Ateş, vücudun bakterilere ve virüslere karşı savunması olduğu için, bazı araştırmacılar bir miktar ateşin olmasının enfeksiyonlarla daha etkin mücadele ettiğini söylemektedir. (bakteri ve virüsler 37 derecelik ortamı tercih ederler.) Ateş aynı zamanda vücuda, enfeksiyonla savaşması için daha fazla beyaz kan hücresi ve antikor üretmesini söyler.
Diğer taraftan, eğer bebeğinizin ateşi çok yüksekse, yemek, içmek veya uyumak çok rahatsızlık verecektir. Bu da iyileşmesini zorlaştıracaktır.
Eğer bebeğinizin ateşi onun hareketlerini etkilemiyorsa, ateşi düşürmek için herhangi bir şey vermeyin. Sıvı alması için anne sütü ya da devam sütü verin. Üzerini ince giydirin.
Eğer kalın giyinmekten ötürü bebeğinizin ateşi normalden yüksekse, üzerindekilerin bir kısmını çıkarıp serinletmeye çalışın. Serin bir yerde oynamasını veya dinlenmesini sağlayın.
Bebeğimin ateşini düşürmek için başka yöntemler var mıdır?
Bebeğinizin ateşini düşürmek için, vücudunu nemli bir bezle silebilirsiniz. Ayrıca ılık bir duş alması da yardımcı olacaktır. Kesinlikle vücudunu alkolle silmeyin. Alkol vücut tarafından deriden emilir ve bebeğin kan dolaşımına karışır. Ayrıca çok hızlı serinleme sağlar ve ateş aniden yükselir.
Bebeğimin ateşi neden tekrar çıkar?
Ateşi düşürmeye yarayan ilaçlar, ateşi geçici olarak düşürürler. Enfeksiyona neden olan bakterileri etkilemezler. Dolayısıyla bebeğinizde enfeksiyon bitene kadar ateş devam eder. Bu da en az 2-3 gün sürer. Bazı enfeksiyonlar, grip gibi, 5-7 gün arasında iyileşir. Ve eğer bebeğinize bu bakteri sebebiyle antibiyotik tedavisi uygulanıyorsa, ateşi 48 saat içinde düşer.
Bebeğimin ateşi var ama diğer semptomlar yok . Bu neden olabilir?
Bir bebeğin ateşi olduğunda, beraberinde burun akıntısı, öksürük, kusma ya da ishal görülmüyorsa, rahatsızlığın ne olduğunu tahmin etmek zor olabilir.
Birçok viral enfeksiyon, diğer belirtiler olmaksızın ateşe neden olabilir. Bazıları, 6.hastalık gibi, 3 günlük yüksek ateş ve sonrasında gövdede pembe beneklerle ortaya çıkabilir.
Daha ciddi enfeksiyonlar; menenjit, idrar yolları enfeksiyonları veya bakteremi(bakterilerin kana geçmesi) gibi, başka belirtiler olmaksızın çok yüksek ateşe sebep olabilir. Eğer bebeğinizde 24 saatten daha uzun süre 39 derece veya daha fazla düşmeyen ateş varsa, başka bir rahatsızlık olmasa bile doktora başvurun.
Yorumlar
Yorum Gönder